Hvordan skal vi ha det i 2035?

Publisert 1. oktober 2018 av nyestavanger

Forberedelsene til Nye Stavanger er i gang. Tirsdag 2. oktober møtes innbyggere fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger for å diskutere framtidens lokalsamfunn.

– Nå når vi rigger den nye kommunen, vil vi ha med innspill fra helt vanlige folk. Derfor har vi satt sammen et innbyggerpanel med 18 representanter fra de tre kommunene, forteller prosjektleder Eli S. Willumsen.

Foto. Eldre mennekser som prater sammen

Sofaprat om framtidssamfunnet
Tirsdagens samling finner sted i Samshuset i Erichstrupsgate på Storhaug, Stavanger kommunes nye hus for samskaping og innbyggerdialog. Etterpå skal innbyggerpanelet ha såkalt «gjestebud» der de inviterer venner, naboer eller bekjente hjem på en uformell prat.

– På denne måten håper vi å få med meningene til folk vi ellers ikke ville hørt fra, sier Willumsen. Gjestebud-metoden er sånn sett mer «demokratisk» enn et folkemøte, der det gjerne bare er en viss type mennesker som møter opp. Innbyggerpanelet skal diskutere temaer som: Hvordan kan vi tenke nytt om eldreomsorgen når vi får en mye større andel eldre i befolkningen? Hvordan kan lokalsamfunnet bli mer attraktivt for unge i etableringsfasen?

Framtidsverksted i tre omganger
Samlingen på tirsdag er den andre av tre scenariesamlinger – eller framtidsverksted, om du vil – som blant annet skal munne ut i visjon og overordna mål for Nye Stavanger. Det handler om å se for seg Nye Stavanger kommune i framtiden: Hvilke nye muligheter oppstår når tre kommuner blir til én? Hva kan næringslivet, innbyggere og kommunen få til sammen? Hvilken retning skal den nye kommunen gå i, og hvordan kan vi rigge oss for både gode og dårlige tider?

Scenariearbeidet handler også om temaer som mangfold, inkludering, oppvekst, miljø og identitet. Hva har innbyggerne i Finnøy, Rennesøy og Stavanger til felles? Hvordan kan vi skape et best mulig lokalsamfunn for alle?

Sist uke var det samling med blant annet representanter fra næringslivet, og senere i oktober skal frivillige lag og organisasjoner diskutere tjenestebehov og kommunens nye rolle. Politikere og fagledere fra de tre kommunene deltar på alle samlingene.

Kontaktperson: Prosjektleder Eli S. Willumsen, tlf. 995 75 741,