-47 dager igjen

Nye Stavanger kommune

a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

1. januar 2020 blir Stavanger, Finnøy og Rennesøy slått sammen til en og samme kommune. Stavanger, skal den hete. Nye Stavanger blir rikere på flott natur og flotte mennesker. 141 000 innbyggere, blir vi, fordelt over cirka 241 km2.

Hver måned i hele 2019 skal vi bli litt bedre kjent med noen av menneskene og stedene som blir å finne og oppleve i den nye kommunen. Steder du kanskje ikke visste om, eller bare så vidt har hørt om. Det finnes mange gjemte perler som vi skal dele med hverandre.

Frem mot Stavanger 2020 skal folk fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger vise frem deres beste steder å gjøre noe ute i naturen – alt fra å padle kajakk og bade til å plukke ramsløk og lyse etter krabbe.

Hvorfor? Fordi noen hemmeligheter er til for å deles.

april

Hva er det som ser ut som en blomst og lukter som hvitløk?

Ramsløk, vel! «Nordens hvitløk» finnes bugnende i all sin prakt både i Stavanger, Finnøy og Rennesøy. Nye Stavanger kommune blir dermed et ramsløkparadis for sultne mager. Bonde Terjer Hidle på Nord-Hidle i Finnøy tok oss med på høsting – og smaking.

– Historien til ramsløk på denne øya er egentlig litt artig. En stund var det veldig upopulært og man prøvde å utrydde det. Det ble sett på som et fælt ugress som satte hvitløkssmak og vond lukt i kumelka til bøndene. Slik var fortsatt oppfatningen av ramsløk her på Nord-Hidle tidlig på 2000-tallet.

– Men, så hadde jeg en arbeidende gjest her hos meg, fra Tyskland. Moren hennes kom på besøk og spurte så fint om hun vær så snill kunne få lov til å plukke ramsløk – og selvsagt kunne hun få til lov til å plukke ugresset! Men så var det var jo godt, også. Da begynte vi jammen å nytte oss av den, sier Terjer Hidle (54).

Hun er født og oppvokst på Nord-Hidle. Her er hun bonde og turistvert med egen gardsrestaurant. Hun har mange sauer – og liker godt å nytte seg av ting hun høster fra naturen.

Kurven med ramsløk ble full i en fei. Terjers niese Johanna Hidle (20) er en god og flittig hjelper som trår til der det trengs, når det trengs – også med sauene og juletreproduksjon. Hun bor til vanlig i Kristiansand, men kommer til Nord-Hidle så ofte hun kan. Bladene du ser nede til høyre er surstilk – sånne gode, sure blader man spiste som barn. Terjer går sjelden forbi noe spiselig uten å hanke med seg en smaksprøve – denne skal i salaten! Alle foto: Tommy Ellingsen.

Hold utkikk etter ask og hassel

Terjer har et hav av ramsløk på egen eiendom, i den såkalte «Ramsatonå». Skal man plukke fra den, må man spørre fint om lov – men Terjer er gavmild, og har mer enn hva hun klarer å bruke til egen kokkekunst. Siden ramsatonå er ganske bratt, vil hun vite hvem som ferdes der av sikkerhetsmessige grunner.

Det finnes også en oppmerket turløype på Nord-Hidle, hvor man går forbi en ramsløkeng som det er lov å forsyne seg av.

Og syns du det er litt langt til Nord-Hidle, må du uansett ikke langt av gårde for å finne det grønne gullet. Den som leter, finner.

– Du finner jo ramsløk rundt Hålandsvatnet og Stokkavatnet, også. Og masse på Rennesøy. Du finner den der det er edelløvskog, og du kan holde særlig utkikk etter ask og hassel – det er som regel gode tegn. Ramsløken liker seg i bratte lier med god vanntilførsel.

Terjer har egen gardsrestaurant og tar imot besøkende året rundt. Hun viser dem rundt på øya og disker opp med treretters eller hjemmelaget pizza bakt i en gammel steinovn fra 1914. Der inne er det 400 grader. Ramsløk-pizza står selvfølgelig på menyen. Brennesler, også. Nam!

Ikke vent for lenge – ut og plukk!

Ramsløk har fått et ganske kraftig oppsving i popularitet, særlig de siste årene. Og hvis du vil kaste deg over den smakfulle trenden, er dette den riktige tiden for det.

– Ramsløk har samme livssyklus som påskelilja. Sesongen varierer fra år til år, men den spirer ikke før i april. Nå er den fin. Ta den før den blomstrer, for når blomstene visner lukter det veldig «ramt», som råtten hvitløk. Det er ikke så stas. Men det er ingenting i veien for å ta den med knopper – de gjør seg bare godt i salaten.

– Sesongen er som regel over rundt jonsok (24. juni), men i fjor høstet vi inn for siste gang rett over 17. mai, for da var den veldig tidlig, forteller hun.

Ramsløk egner seg godt på pizza, i gryteretter og karriretter – og på «sjevå» med litt smør.

– Den passer veldig godt til alt man bruker hvitløk i, egentlig. Jeg lager en god del ramsløkspesto. Veldig enkelt og veldig godt.

Ramsløk kan av utseende forveksles med liljekonvall, på grunn av bladene, men du kjenner fort at det er ramsløk hvis du bare bruker nesa. – Det er ingenting annet i norsk natur som lukter sånn som ramsløk, så ikke vær så redd for å ta feil, sier Terjer.

Terjers ramsløkspesto

Dette trenger du:

  • En god neve ramsløk
  • 1 dl olivenolje
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts pepper

Slik gjør du:

Ta halvparten av ramsløken og bland sammen med olje, salt og pepper. Bruk en stavmikser og miks til det er jevnt. Ha deretter oppi resten av ramsløken og miks videre til ønsket konsistens. Smak til med mer salt og pepper dersom du ønsker det. Voila, du har ramsløkspesto! Denne holder seg et par uker i kjøleskap, og er like god på pizza som på brødskiva.

Tips! Dersom du ønsker å lage ramsløkspesto som varer utover høsten og vinteren, kan den fint fryses ned. Bruk da mindre olivenolje når du mikser sammen, frys, og spe heller ut med mer olje når du tiner den opp til bruk.

Bon appetit!