-151 dager igjen

Nye Stavanger kommune

a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

1. januar 2020 blir Stavanger, Finnøy og Rennesøy slått sammen til en og samme kommune. Stavanger, skal den hete. Nye Stavanger blir rikere på flott natur og flotte mennesker. 141 000 innbyggere, blir vi, fordelt over cirka 241 km2.

Hver måned i hele 2019 skal vi bli litt bedre kjent med noen av menneskene og stedene som blir å finne og oppleve i den nye kommunen. Steder du kanskje ikke visste om, eller bare så vidt har hørt om. Det finnes mange gjemte perler som vi skal dele med hverandre.

Frem mot Stavanger 2020 skal folk fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger vise frem deres beste steder å gjøre noe ute i naturen – alt fra å padle kajakk og bade til å plukke ramsløk og lyse etter krabbe.

Hvorfor? Fordi noen hemmeligheter er til for å deles.

august

Dra på bjørnebærsafari på Vestre Åmøy!

Nå er endelig tiden kommet for å høste inn deilige bjørnebær til sunne smoothies og søte desserter. Og det beste av alt? Du finner dem viltvoksende ute i naturen nær deg – helt gratis!

– Da jeg var liten, plukket alltid moren min bjørnebær som vi hadde til juledesserten. Is med varme bjørnebær. Det er en god tradisjon som jeg har tatt med meg videre. Da koker jeg bare bærene opp med litt sukker. Enkelt, og veldig godt.

Bodil Kristin Hegreberg Garborg er oppvokst på gård på Vestre Åmøy. Her bor hun fortsatt. Gårdsdriften er avviklet, men her er det heldigvis masse, masse bjørnebærbusker fortsatt – både på eiendommen og rundt omkring langs hele hovedveien rett nedenfor huset. Hegrebergveien – skriv det ned.

Bjørnebær er ikke særlig utbredt i Norge, men vi her på Vestlandet er så heldige at vi finner dem viltvoksende langs veierkanter og i skog og kratt.

– Det er masse bjørnebær på Rennesøy, og de er lett tilgjengelig langs veiene – så det gjelder bare å være litt tidlig ute hvis du vil være sikker på fangst.

Bjørnebær får en dyp lillafarge, nesten sort, når de er modne. Da er det bare å plukke i vei! Men – passe deg for tornene. Alle foto: Tommy Ellingsen.

Fyll opp fryseboksen

Bjørnebær er best i august og september. Du ser at de er modne når bærene har fått en mørk fiolett, nesten sort, farge. Da er de saftige og syrlige med et hint av sødme – akkurat som de skal være. De egner seg godt som tilbehør til is og yoghurt, og som en syrlig oppvekker i paier, kaker, smoothie og syltetøy. Og så er de jo veldig gode akkurat som de er.

– Min mor brukte bjørnebær til å lage masse forskjellig. Den gang var man mer avhengig av å bruke de ressursene man hadde tilgjengelig, enn det man er i dag. Men jeg tror det er litt på vei tilbake blant de unge nå – å bruke naturen og det den byr på. Det er litt godt det, synes jeg – at det blir tatt vare på.

Bjørnebær er ikke bare gode – de er sunne, også. Det er en god kilde til vitamin C, kopper og kostfiber. De har ikke veldig lang holdbarhet etter plukking, men hvis du slenger dem i fryseboksen i løpet av et par dager, har du gode bær langt utover vinteren.

– Jeg plukker dem når de er på sitt beste og fyller opp fryseren. Da har jeg alltid noe godt å by på når barn og barnebarn kommer på besøk. Da får de seg ofte en smoothie.

Bjørnebær trives godt i skog og kratt, men du kan også finne masse av dem langs veier – hvor de henger veldig tilgjengelig og bare venter på å bli plukket. Alle foto: Tommy Ellingsen.

Huskeliste: Bøtte, hansker og gode sko

Det er egentlig ikke så veldig mye man må tenke på når det kommer til bjørnebærplukking. Men hvis du tenker deg ut i skog og kratt, er det i hvert fall lurt med gode sko som går litt over anklene. Bodil anbefaler også at du tar med hansker, så er du bedre rustet både mot torner og lilla fingre. Tornene på bjørnebærbusker er ganske robuste, så de stikker litt. Og ofte gjemmer jo de beste bærene seg på greinene som befinner seg aller lengst inne, typisk nok.

Til slutt trenger du ei bøtte eller en annen type beholder du kan samle godsakene i. Og så er du klar.

God tur!

Bodils bjørnebær-smoothie

  • Ferske eller frosne bjørnebær
  • Banan
  • Appelsinjuice