-47 dager igjen

Nye Stavanger kommune

a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

1. januar 2020 blir Stavanger, Finnøy og Rennesøy slått sammen til en og samme kommune. Stavanger, skal den hete. Nye Stavanger blir rikere på flott natur og flotte mennesker. 141 000 innbyggere, blir vi, fordelt over cirka 241 km2.

Hver måned i hele 2019 skal vi bli litt bedre kjent med noen av menneskene og stedene som blir å finne og oppleve i den nye kommunen. Steder du kanskje ikke visste om, eller bare så vidt har hørt om. Det finnes mange gjemte perler som vi skal dele med hverandre.

Frem mot Stavanger 2020 skal folk fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger vise frem deres beste steder å gjøre noe ute i naturen – alt fra å padle kajakk og bade til å plukke ramsløk og lyse etter krabbe.

Hvorfor? Fordi noen hemmeligheter er til for å deles.

februar

Ta turen til den mest fotogene gubben på Ombo!

Du har nesten garantert hørt om andre distinkte fjellformasjoner i distriktet. Men har du hørt om Ombo-gubben ved navn Adam? Den har en spennende historie, er kul å ta bilder med og er omgitt av vakker natur.

– Det er kjekt å bo og vokse opp en plass med dyr og fin natur. Jeg har ei geit som heter Snøfnugg, sier Karoline Vestersjø (10). Hun er odelsjente og eier faktisk Ombo-gubben og mye av området rundt. Akkurat det har hun ikke et særlig forhold til i en alder av 10 år, men sier likevel at det er litt kult.

I dag er Ombo delt mellom de to kommunene Hjelmeland og Finnøy, men fra januar 2020 blir hele øya en del av nye Stavanger kommune sammen med resten av Finnøy. Ombo er den nest største øya i Rogaland og blir den desidert største øya i Stavanger. Den er faktisk på størrelse med øya Manhattan i New York – men mens Manhattan har i overkant av 1,6 millioner innbyggere, har Ombo til sammenligning snaut 250.

Vokser opp med nesten 8000 dyr

Her bor Karoline sammen med lillebroren Tore, moren Linda, faren Henning og hunden Valtra – oppkalt etter traktormerket med samme navn. Og geita Snøfnugg, så klart. Familien Vestersjø driver med gårdsdrift på to gårder med seks kilometers avstand. Den ene gården vokste Henning opp på som barn og den andre overtok han av farfaren for snart 20 år siden. Til sammen har de 225 storfe, 130 sauer, 7500 høner og ei geit. Og altså en gubbe.

– Adam på Jørstad – det er det vi kaller ham, selv om formasjonen nok er mest kjent som Ombo-gubben i nyere tid. Det var for veldig lenge siden en mann som het Adam, som bodde på sørsiden av øya og tjente på Jørstad. Han gikk ofte over fjellet på vei til og fra jobb, men en dag kom han aldri hjem og ble ikke sett siden. Det var ikke før veien mellom Eidssund og Skår åpnet i 1970 at ansiktet hans dukket opp i denne steinformasjonen. Det er flere sagn om Adam på Jørstad, men dette er nok det mest kjente, sier Linda.

Karoline er en aktiv 10-åring med Ombo som sin lekeplass. Hun er blant mye annet en reser både på firehjuling og hjul-slåing. Foto: Tommy Ellingsen

Får det høyeste punktet i nye Stavanger kommune

Adam er ikke veldig kjent for folk utenfor Ombo, men Henning sier med glimt i øyet at dette er «den nye Trollpikken». Til nå har mange oppdaget gubben ved ren tilfeldighet når de har kjørt forbi på vei til noe annet, men kanskje blir det et reisemål i seg selv når den blir kjent for flere. Og hvis du velger å ta turen, har familien Vestersjø flere gode Ombo-tips:

– Det finnes mange fine turmuligheter og oppmerkede løyper her på Ombo, både store og små. Vi har masse fin og variert natur og man kan faktisk oppleve alle fire årstider samme dag – sol nede ved sjøen og snøstorm oppe i heia. Det er fordi Ombo er så høy. Når vi blir en del av Stavanger kommune får vi faktisk det høyeste punktet i hele kommunen – med Bandåsen som er 513 moh. Mye hjortevilt har vi også – så det er masse fint og kjekt å oppleve her!