-151 dager igjen

Nye Stavanger kommune

a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

1. januar 2020 blir Stavanger, Finnøy og Rennesøy slått sammen til en og samme kommune. Stavanger, skal den hete. Nye Stavanger blir rikere på flott natur og flotte mennesker. 141 000 innbyggere, blir vi, fordelt over cirka 241 km2.

Hver måned i hele 2019 skal vi bli litt bedre kjent med noen av menneskene og stedene som blir å finne og oppleve i den nye kommunen. Steder du kanskje ikke visste om, eller bare så vidt har hørt om. Det finnes mange gjemte perler som vi skal dele med hverandre.

Frem mot Stavanger 2020 skal folk fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger vise frem deres beste steder å gjøre noe ute i naturen – alt fra å padle kajakk og bade til å plukke ramsløk og lyse etter krabbe.

Hvorfor? Fordi noen hemmeligheter er til for å deles.

januar

Den beste padleturen i kajakk­paradiset Stavanger

Kjell Hauge er en ivrig kajakkpadler med flere tusen kilometer bølger bak seg. Han mener Stavanger har de beste – og noen av de fineste – kajakkmulighetene i hele Norge. Her deler han noen av de beste perlene med resten av oss.

– Vinterturene i kajakk er mine favoritter. Om vinteren er det ofte helt klart i vannet og utrolig fine skyer på himmelen. Lav sol og kanskje litt snø – det er knallfint. Og blåser det som nå, leker jeg meg helst ute i bølgene og surfer på dem, heller enn å ta en meg en lengre tur. Det er det som er så fint med kajakk – det er en helårssport med mye variasjon i hva man kan gjøre. Med godt utstyr og en skikkelig tørrdrakt holder man godt på varmen året rundt.

Med hundrevis av turer og ruter i sekken, er det klart at Kjell Hauge (51) – advokat i Kystrederiene og engasjert i Stavanger Kajakklubb – er kompetent til å komme med noe gode anbefalinger etter hvert.

TURKLAR: På turen ut til Eigerøya bestemte Kjell seg for å gå i land på Klovningen (nede til høyre), en liten øy ikke langt fra Oddaholmen og Eigerøya. Her har han aldri gått i land før – kun padlet forbi. – Det er det som er så fint med kajakkturer, man oppdager nye ting hele tiden, og her var det fint å ta seg en kopp kaffe. Foto: Tommy Ellingsen

Eigerøya: Den beste turen – for deg som er litt nybegynner

– Vi jobbet lenge for å få klubbhuset til Stavanger Kajakklubb tilrettelagt akkurat her i Lundsvågen, nettopp fordi det er et veldig godt startpunkt med kort vei ut til Stavangers indrefilet av padleområder. Spesielt hvis du er litt ny med kajakk, kan jeg anbefale å padle ut til Eigerøya (ikke den i Egersund, altså – de heter bare det samme), mellom Langøy og Sandøya. Her slipper man unna trafikk fra båter og du kan padle i le fra alle øyene og de små holmene. Denne turen er veldig fin – det er mye fin natur og idylliske omgivelser. Her skjermes man fra vind og bølger. Noen steder er det ganske grunt, så om vinteren og våren er det krystallklart og man ser den hvite sandbunnen under kajakken. Man kan også padle ganske tett opp til land og få en titt på hegre og andre sjøfugler som holder til langs disse øyene. Ha med deg nistepakke og gå i land på Eigerøya eller Langøy for å strekke litt på beina. Da omgir du deg av en miniskjærgård som er virkelig idyllisk.

– Det som er så fint, er at Eigerøya er såpass nærme byen, at når folk først har kommet seg i båtene sine, stopper de ikke der. De kjører videre. Selv når det er kjempefint vær midt på sommeren, får du ofte Eigerøya helt for deg selv.

Lengde/varighet: Cirka 7,5 kilometer (start/slutt ved Stavanger Kajakklubb). 2-4 timer.

En rundtur gjennom «nye Stavanger kommune» – for deg som er litt mer dreven

– En annen personlig favoritt jeg har, som passer godt for de som har padlet litt, går faktisk innom både Finnøy, Rennesøy og Stavanger. Jeg starter fra Steinnesvågen, helt nord på Finnøy, og padler ut til Vignesholmane. De er helt fantastiske. Derfra padler man videre til Rennesøy, og så inn i skjærgården her i Lundsvågen. Denne turen tar jeg i hvert fall en gang i året, og gjerne rundt påsketider. Det er en tur hvor man får litt av alt – havmiljø med slepne øyer uten trær, men med lyng og rikt fugleliv i Boknafjorden. Fjordpadling når du kommer inn i Gandsfjorden til Jåttåvågen, og vakker skjærgård med skjermede øyer og mer skog inn mot Lundsvågen. Ørn kan man ofte se. Denne turen er litt lang, men den er fantastisk. Det er en god «tenketur».

Lenge/varighet: Cirka 33 kilometer. 5 timer.

Idretten for «alle»

Kjell Hauge er en over gjennomsnittet ivrig og engasjert kajakkpadler. Ett år hadde han 50 overnattingsdøgn i telt, knyttet til padleturer. Om du har lyst til å bli like bitt av basillen, eller bare prøve deg med ei åre, er Kjell klar:

– Kajakk er noe alle kan drive med, uansett alder. Meld deg på et grunnkurs eller ta de første turene sammen med noen som har litt greie på padling, så går det kjempebra!