-151 dager igjen

Nye Stavanger kommune

a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

1. januar 2020 blir Stavanger, Finnøy og Rennesøy slått sammen til en og samme kommune. Stavanger, skal den hete. Nye Stavanger blir rikere på flott natur og flotte mennesker. 141 000 innbyggere, blir vi, fordelt over cirka 241 km2.

Hver måned i hele 2019 skal vi bli litt bedre kjent med noen av menneskene og stedene som blir å finne og oppleve i den nye kommunen. Steder du kanskje ikke visste om, eller bare så vidt har hørt om. Det finnes mange gjemte perler som vi skal dele med hverandre.

Frem mot Stavanger 2020 skal folk fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger vise frem deres beste steder å gjøre noe ute i naturen – alt fra å padle kajakk og bade til å plukke ramsløk og lyse etter krabbe.

Hvorfor? Fordi noen hemmeligheter er til for å deles.

juli

Trekk pusten og dra på skattejakt i Hillevåg

Kanskje er dette sommeren du skal oppgradere badedrakten til en våtdrakt? Nye Stavanger kommune blir et lite dykkeparadis, enten du vil dra på oppdagelsesferd eller jakte på middagen.

– Det er ingenting jeg elsker mer enn bare å stå og se på vannet. Utenom å være under det, da.

Reklamefotograf Elisabeth Tønnessen (38) er en ivrig fridykker. Som barn flest var hun glad i å bade og dykke som liten, men for omtrent 12 år siden tok interessen for havet en dypere vending. Hun prøvde fridykking og har vært bitt av basillen siden. I 2015 gikk hun sammen med et par andre entusiaster og startet en fridykkerklubb. I dag er de over 200 medlemmer.

– Fridykking er rekreasjon. Du blir veldig tilstede her og nå, og tenker ikke på noe annet enn øyeblikket – det er utrolig fint. Samtidig er det alltid en fin naturopplevelse, og man får brukt kroppen. For meg er det likevel jaktbiten som står aller høyest, det er både utrolig kjekt og spennende.

Fridykking foregår uten lufttank. Alt du trenger er en god våtdrakt, svømmeføtter og dykkermaske. Og hvis du er like tøff som Elisabeth – en harpun.

– Spenningen er én ting, men det er også en veldig fin måte å skaffe seg mat på. Du kan liksom velge helt selv. Har jeg lyst på torsk til middag, tar jeg en torsk. Er det makrell som frister mest, så fikser vi det. Det blir mye sjømat til middag hjemme hos oss. Mye kamskjell og krabbe – det er liksom bare til å dykke uti og plukke det man vil ha.

Aldersgrensen er 18 år, men utenom det finnes ingen regler for hvem som kan jakte med harpun på havets dyp. Elisabeth anbefaler likevel at man setter seg godt inn i hvordan redskapet fungerer, og at man er forsiktig.

– Det gjelder også om man skal dykke uten harpun – ta et kurs eller legg de første turene sammen med noen som er litt erfarne. Ikke gå for dypt til å begynne med – start forsiktig og vit dine egne begrensninger. Øvelse gjør mester, og dette er en aktivitet alle kan drive med.

Elisabeth prøver å komme seg under vann en gang og to i uken, men det blir ikke så ofte som hun skulle ønske etter at hun ble mamma. Men – da blir i hvert fall turene ut i dypet desto mer verdifulle. På det siste bildet ser du toppen av vraket. Alle foto: Tommy Ellingsen.

Hilser på rognkjeksen

Denne litt grå og forblåste sommerdagen befinner vi oss i Hillevåg. Her ligger det nemlig et skipsvrak som det går an å dykke ned til. Når temperaturen stiger, gjør også algene sin ankomst, så sikten er dessverre ikke optimal for dagens dykk.

– Er vannet klart, er dette et kult dykk. Det er ikke så mange vrak i området som ligger så tilgjengelig som dette. Det ligger på cirka 7–15 meters dyp, så det er overkommelig å dykke ned til og få tatt en ordentlig titt. Jeg dykker som regel ikke så mye lenger ned enn 30 meter, for det meste som er å se av farger og dyreliv befinner seg gjerne på mellom 0 og 10–15 meter uansett. Og! I toppen av spiret på vraket bor det en fin rognkjeks, så den hilser jeg alltid på.

Dette er ikke stedet hun drar for å fange fisk, da holder hun seg som regel på andre siden av Rennfast, hvor det er mye mer liv i vannet. Men hvis det er oppdagelsesferd man vil på, og kanskje en liten skattejakt, er dette et fint sted å starte. Frister det å prøve?

– Ta gjerne med en kniv, bare i tilfelle du skulle henge deg opp i noe. Og ei bøye som du kan hvile deg på. Så er det greit å nevne at det kan ta et par dykk før du finner deg til rette i utstyret. En maske som lekker kan blant annet ødelegge mye av gleden, så prøv deg litt fram til du finner en perfect match. Da blir det en fantastisk opplevelse!

Når vannet er klart, er dykket ned til skipsvraket absolutt verdt svømmetakene. Si gjerne hei til rognkjeksen som har bosatt seg i spiret!

Hodet under vannet – hele året

Det er kanskje helst om sommeren vi liker oss best i vannet, men har du en god våtdrakt er fridykking en helårssport. Om sommeren er sikten dårligere, men det er til gjengjeld masse fisk og dyreliv i vannet. Om vinteren går fisken for dypt, men da er også vannet klart og sikten veldig god – perfekt for oppdagelsesferder.

– Og høsten er kanskje min favoritt. Da er det både fisk å få, og god sikt. Jeg liker aller best å dykke om kvelden eller natta, når det er helt mørkt. Da legger jeg meg i morilden, og det er akkurat som å ligge i en stjernehimmel. Det er virkelig en helt fantastisk opplevelse, sier hun og legger til:

– Fridykking er virkelig noe jeg anbefaler folk å prøve – det er helt magisk. Man får oppleve så mye fint – som det å ligge i svære seistimer og jakte på enorme torsk eller å være midt i en makrellstim som glinser – det er knallkjekt! Prøv!