-151 dager igjen

Nye Stavanger kommune

a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

1. januar 2020 blir Stavanger, Finnøy og Rennesøy slått sammen til en og samme kommune. Stavanger, skal den hete. Nye Stavanger blir rikere på flott natur og flotte mennesker. 141 000 innbyggere, blir vi, fordelt over cirka 241 km2.

Hver måned i hele 2019 skal vi bli litt bedre kjent med noen av menneskene og stedene som blir å finne og oppleve i den nye kommunen. Steder du kanskje ikke visste om, eller bare så vidt har hørt om. Det finnes mange gjemte perler som vi skal dele med hverandre.

Frem mot Stavanger 2020 skal folk fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger vise frem deres beste steder å gjøre noe ute i naturen – alt fra å padle kajakk og bade til å plukke ramsløk og lyse etter krabbe.

Hvorfor? Fordi noen hemmeligheter er til for å deles.

juni

Du trenger ikke dra til Syden for en fin badeferie i sommer!

Har du planlagt bysommer i år? Da kan en tur ut til «perlå i Ryfylke» være en idyllisk avstikker. Krystallklart vann omgitt av grønn natur og majestetiske fjelltopper byr opp til dans. Legg badeferien til Sjernarøy i sommer, vel!

– De voksne er noen pingler! Er det bare vi som skal bade!?

Badegruppe 1 står steinklar og tripper, ikledd badetøy og med håndkle pakket godt rundt seg. Det er ikke sånn kjempevarmt denne dagen, men det har vel aldri stoppet små badenymfer. Elevene ved Sjernarøy oppvekstsenter har påtatt seg den smått kjølige oppgaven med å vise oss hvor det er bra å bade i Finnøy kommune. Og heldige som de er, har de en strand på skolen.

– Vi kaller den bare for «Skolestranda», jeg vet faktisk ikke om det har noe navn, sier Alice Hetland (38). Hun er rektor ved oppvekstsenteret, hvor de per i dag er 26 elever i skolen og 22 barn i barnehagen.

– Jeg tror ikke det er så mange som vet om denne plassen og at de kan benytte seg av stranda og området, siden det ligger litt gjemt. Men det er bare å komme! Det er fullt mulig å legge til med ganske store båter inntil brygga her også, for de som kommer sjøveien. Tar du deg først en tur, er det også mange andre flotte områder rett i nærheten, som Dronningvika og stranda på Aubø. Du må aldri gå langt for å finne en fin strand eller badeplass hvis du besøker Sjernarøy. Talgjeholmene og lagunen er også verdt turen, sier Hetland.

Det er kanskje ikke så mange som kjenner til den litt bortgjemte skolestranda, men den er åpen for alle som vil ta turen. Her kan du både vasse langt ut i myk sandbunn og hoppe fra bryggekanten. Alle foto: Tommy Ellingsen.

Hopp i havet

Ingen av de voksne våger seg uti – de har heller tatt rollen som «badevakter» med beina plantet trygt på land. Barna derimot, kan ikke komme seg i vannet fort nok. Det er siste skoledag før ferien og skoleavslutning med overnatting på «tjukkasen» inne i gymsalen. En drømmedag når den i tillegg inkluderer litt bading. Lydnivået er like høyt som vannplaskene er store. Noen finner sjøstjerner i sandbunnen, mens andre er mer opptatt av hvem som kan hoppe lengst ut fra brygga.

– Se nå, se nå, se nå – nå hopper jeg!

Alle ser, og alle jubler. Sjernarøy oppvekstsenter er en fådelt skole, som innebærer at 1. og 2. klasse går sammen, 3. og 4 deler klasserom og det samme gjør 5. og 6. klasse. Fra høsten av blir de 1.–7. trinn.

– Det gjør at alle kjenner hverandre veldig godt – vi er mye sammen både innendørs og utendørs. Vi har uteskole hver uke, og må vel kunne påstå at vi bruker uteområdene våre i større grad enn mange skoler i byen. Hvor mange skoler er det som kan si at de har sin egen strand, liksom? Når vi har så fin natur rundt oss, må vi prøve å bruke den så mye vi kan. Det blir en del fisking og bading, sier Hetland.

Badenymfene storkoste seg i det isklare vannet. Lillian Vestergaard Eike i midten på det øverste bildet synes det var litt kaldt, men gøy likevel! Silje Aartun fant en fin sjøstjerne og Xavier Markiewicz la seg rett på flyt for å nyte livet.

Folketallet tredobles om sommeren

Alice Hetland er selv fra Vardeneset i Stavanger, men flyttet til Sjernarøy da hun fikk sitt første barn for ni år siden.

– For barna er det virkelig helt idyllisk å vokse opp her. Sjernarøy er jo et utrolig fint sted, og det kommer mange turister hit på ferie om sommeren. Vi er cirka 350 fastboende, men om sommeren tredobler folketallet seg. Da er det gjerne naturen og sjøen som lokker aller mest. Turistene har fått øynene opp for Sjernarøy, og det burde vi andre også. Om sommeren har vi flere kjekke arrangementer det går an å kombinere med et strandbesøk. Det er jo ikke veldig lange reisen inn fra byen, sier hun.

Opp av vannet kommer Badegruppe 2, med antydning til gåsehud og store smil. Den første gruppa er allerede ute av dusjen og klare for resten av dagens festligheter. Tvillingene Silje (12) og Lene Aartun (12) forteller ivrig om sommerens store planer. Ikke overraskende skal de være mye ute.

– Vi bor på den fineste plassen på jord, sier jentene.