-151 dager igjen

Nye Stavanger kommune

a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

1. januar 2020 blir Stavanger, Finnøy og Rennesøy slått sammen til en og samme kommune. Stavanger, skal den hete. Nye Stavanger blir rikere på flott natur og flotte mennesker. 141 000 innbyggere, blir vi, fordelt over cirka 241 km2.

Hver måned i hele 2019 skal vi bli litt bedre kjent med noen av menneskene og stedene som blir å finne og oppleve i den nye kommunen. Steder du kanskje ikke visste om, eller bare så vidt har hørt om. Det finnes mange gjemte perler som vi skal dele med hverandre.

Frem mot Stavanger 2020 skal folk fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger vise frem deres beste steder å gjøre noe ute i naturen – alt fra å padle kajakk og bade til å plukke ramsløk og lyse etter krabbe.

Hvorfor? Fordi noen hemmeligheter er til for å deles.

mai

Sove høyt mellom to trær i sommer?

Har du camping- eller festivalplaner? Da er hengekøya en god turkamerat! Komfortable, lette og praktiske, og sist, men ikke minst – du kan henge dem opp nesten hvor som helst! Ute mellom to trær i skogen eller på terrassen hjemme en solskinnsdag.

– Jeg har aldri sovet i hengekøye før, men jeg gleder meg. Jeg ønsket meg hengekøye til jul, og fikk det, så nå skal jeg endelig få testet den, sier Kevin R. Molstad (18).

Han og kompisen Jonas Olsvik (17) går ofte turer sammen og overnatter gjerne ute. Vanligvis camper de i telt, men siden det er ganske tungt og tar mye plass i sekken, er planen å pakke med seg hengekøyer til neste utflukt. Da er det jo greit å teste det ut sammen med noen som kan det, først.

De har begge slengt seg med på Stavanger Turistforenings arrangerte hengekøyetur til Holmen i Store Stokkavatn, for ungdom mellom 16 og 19 år. To netter i hengekøye. På en holme. I godt lag. Påmeldingen ble fullbooket kort tid etter turen ble annonsert.

Turlederne Solveig Birgitte Jacobsen Aarak (20) og Erika Gjelsvik (17) har planlagt turen godt innimellom eksamener og 17. mai-feiring. Ved oppmøte på Speidermarka er grillen nesten pølseklar og kanoene står klare som transportmiddel over til Holmen etter middagen er fortært.

Uten mat og drikke, duger helten ikke! Etter påfyll av akkurat passe brente pølser og litt sosialt bli-kjent-snakk, bar turen over til Holmen i kano. På bilde nummer to ser du Kevin R. Molstad, Erika Gjelsvik og Jonas Olsvik foran grillen. På bilde nummer tre ser du Jeanette P. Goa (bakerst i kanoen), Tuva Bratteng Stensland og Kajsa Rogde som blir dyttet ut fra land av Erika Gjelsvik. og Alle foto: Tommy Ellingsen.

Avslappet opplegg

Mange av de påmeldte ungdommene kjenner hverandre godt fra før, noen kjenner hverandre litt mens andre kjenner ingen. Randi Kristin Fray (17) har vært sporty og meldt seg på turen alene.

– Jeg har aldri sovet i hengekøye før, men hørte om det på en friluftsmesse og synes det virket kult. Derfor meldte jeg meg på her, sier hun.

Det er heldigvis en veldig kjekk og inkluderende gjeng hun har havnet på tur sammen med. Flere av dem har også sovet i hengekøye før, og kan absolutt anbefale det videre.

– Jeg synes det er veldig kjekt! Det er både praktisk og behagelig. Jeg kan finne på å henge den opp på rommet mitt, sier Jeanette P. Goa (16).

På programmet for helgen står blant annet padling, bading, grilling – og soving.

– Dette er et veldig avslappet opplegg, vi skal egentlig bare kose oss. De som vil bade, bader – de som vil slappe av, gjør det. Og folk kan sove så lenge de bare vil! sier turleder Gjelsvik.

Holmen ligger en relativt kort padletur fra Speidermarka, og her er det trær i fleng. Perfekt når man skal overnatte i hengekøye. Kevin R. Molstad fant seg fort ei egnet grein. Kajsa Rogde og Jeanette P. Goa fant seg også fort til rette i sine køyer.

Hengekøya – en praktisk og lett turkamerat

Fordelen med en hengekøye når man skal overnatte ute i det fri, er mange. For det første slipper du å plages av fukt og ujevnheter i bakken. Du kan gynge deg selv i søvn, som i en vugge. Du kan ligge under åpen himmel og nyte utsikten over stjernekartet som lyser opp sene sommerkvelder. De veier nesten ingenting og tar lite plass i sekken. De tørker raskt. Og sist, men ikke minst – du kan henge dem opp nesten hvor som helst! Ute mellom to trær i skogen eller på terrassen hjemme en solskinnsdag.

Men husk myggnett, da. Og en tarp – et slags tak i tøy – i tilfelle regn. Ved mye vind kan du også skjerme deg ved å trekke tarpen ned på sidene og feste bardunene i bakken. Ja, litt som et telt, egentlig.

Gode tips:

  • Fest hengekøya med tau i to trær som har litt god avstand fra hverandre, gjerne fire-fem meter slik at du får strukket køya – og kroppen – skikkelig ut.
  • Legg et godt liggeunderlag i bunn av hengekøya for bedre stabilitet.
  • Skal du overnatte om sommeren – ha med myggnett.
  • Skal du overnatte om vinteren – ha med en varm sovepose.
  • Sommer eller vinter – en tarp er kjekk å ha tilgjengelig i tilfelle regn og vind.

God tur!