-151 dager igjen

Nye Stavanger kommune

a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

1. januar 2020 blir Stavanger, Finnøy og Rennesøy slått sammen til en og samme kommune. Stavanger, skal den hete. Nye Stavanger blir rikere på flott natur og flotte mennesker. 141 000 innbyggere, blir vi, fordelt over cirka 241 km2.

Hver måned i hele 2019 skal vi bli litt bedre kjent med noen av menneskene og stedene som blir å finne og oppleve i den nye kommunen. Steder du kanskje ikke visste om, eller bare så vidt har hørt om. Det finnes mange gjemte perler som vi skal dele med hverandre.

Frem mot Stavanger 2020 skal folk fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger vise frem deres beste steder å gjøre noe ute i naturen – alt fra å padle kajakk og bade til å plukke ramsløk og lyse etter krabbe.

Hvorfor? Fordi noen hemmeligheter er til for å deles.

mars

Rennesøy – et paradis for turglade mennesker

Enten du er en ivrig fjelltopp-vandrer eller flatt føre-typen – Rennesøy har turløyper som passer de fleste. Vi ble med familien Dyrseth til Dalestemmen, en turløype perfekt både for store og små føtter.

Vi går mot lysere tider og kan ane våren rundt hjørnet. Da er det forfriskende å ta beina fatt og komme seg ut på tur. Kanskje neste tur bør gå til Rennesøy?

– Rennesøy har ufattelig mange turmuligheter, og det finnes alltid ly et sted – blåser det på den ene siden av øya, kan man alltid finne en behagelig løype på den andre siden, sier Jørgen Dyrseth (41).

Da han vokste opp på Rennesøy i 1980-årene var naturen og havet hans favorittlekeplass. Sammen med sine to brødre fisket han etter krabber som de fikk solgt for en liten slant i Østhusvik på fredager. Vekslepengene hadde de i en gammel sigareske, hvor mor i huset hadde satt opp et regnestykke i lokket – så mange krabber ut og så mange kroner inn. Det skulle ikke være noen tvil.

– De tjente ikke så mye penger, men de hadde det veldig gøy, humrer «farfar» Hans Petter Dyrseth (75).

Hans Petter Dyrseth (75) og sønnen Jørgen Dyrseth (41) er ivrige sjøfarere som kommer seg ut i båten når muligheten byr seg. Dagens fangst bestod av både trollkrabbe, kreps, brosme, skate og nytt agn – makrell. Og ei enslig sjøpølse. Alle foto: Tommy Ellingsen.

40 år senere er fortsatt naturen og havet Jørgens favorittlekeplass – både på jobb og fritid. Han får masse frisk sjøluft i jobben som skipsfører hos Norled, og på fritiden er han og faren ute og trekker teiner i hvert fall en gang i uken. Kona Silje Dyrseth (36) er minst like glad i naturen. Hun jobber i naturbarnehage og synes selv hun har verdens beste jobb som får være ute i det fri sammen med kjekke unger. To kjekke unger har de selv også – Astrid på snart 9 år og Kasper på snart 4.

Familien på fire kommer seg ut så ofte de kan, og har mange gode turtips til store og små. Dagens destinasjon er Dalestemmen.

Ettermiddagstur til Dalestemmen

Tursekken er pakket og klar, med bålrist og en deig som ble satt kvelden før. Matpausen er alltid et høydepunkt på tur, og i dag kan familien glede seg til innebakt pizza – rykende fersk fra bålet.

Turen til Dalestemmen starter fra Sel. Her er det stor og god parkeringsplass og et kart som viser at man herfra kan velge mellom tre turløyper. Pilå, Rennesøyhodnet og Dalestemmen.

– Turen til Dalestemmen er veldig fin for oss, fordi minstemann kan gå denne fint selv, uten problemer. Det er relativt flatt og fint føre, og skogen rundt skjermer godt for vær og vind. Det er cirka 1,2 kilometer fra start og frem til gapahuken, så det egner seg bra som en hverdagstur man kan ta etter barna er ferdige i barnehage og skole, og vi på jobb. Så lenge man har dagslys er denne løypa tilrettelagt for turer hele året. Det er et typisk våtmarksområde, men planker over de våteste partiene gjør at det går ganske greit, sier Jørgen og legger til:

– Om vinteren kan man være heldig hvis det fryser sikker is på vannet, da er det veldig kjekt å gå på skøyter her også. Det er mange som bruker denne løypa – den har flere gode rasteplasser og det er en fin møteplass. Og så er det flere geocacher på denne ruta, for de som driver med det, sier han.

Pizzabollene kunne ikke komme fort nok på bålet etter at «destinasjon gapahuk» var nådd, for Kasper (snart 4) var rimelig sulten etter en lang dag i barnehagen. Smilet vokste seg stort da han fikk den første bolla i hånden – og påfyll til å «skjene steiner» i vannet.

Jørgens turtips

Jørgen er en ivrig turgåer, og benytter seg av de fleste turmulighetene som finnes på Rennesøy.

– Vi har det veldig fint som øyboere her – med frihet og mulighet til å gjøre som vi vil. Vi har det sabla bra her, rett og slett. Det eneste som mangler er opplyste turløyper, sånn at vi kunne benyttet oss av alle de fine mulighetene også på kveldstid og om vinteren, sier han med glimt i øyet.

Av andre turløyper på Rennesøy kan Jørgen anbefale et par til.

– Rennesøyhodnet er selve kronjuvelen på øya og er den løypa desidert flest benytter seg av. Den tar omtrent en time hver vei, og litt mer hvis man har med seg barn. Turen fra Vikevåg til Pilå er også veldig fin, med flott utsikt over øyene rundt. En annen veldig familievennlig og lettbeint tur, er Bø – Knott. Den er kjekk både for store og små, med en god nistepause på toppen.