-151 dager igjen

Nye Stavanger kommune

a a a

For å endre størrelse på tekst:

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på "+" for å forstørre eller "-" for å forminske.

1. januar 2020 blir Stavanger, Finnøy og Rennesøy slått sammen til en og samme kommune. Stavanger, skal den hete. Nye Stavanger blir rikere på flott natur og flotte mennesker. 141 000 innbyggere, blir vi, fordelt over cirka 241 km2.

Hver måned i hele 2019 skal vi bli litt bedre kjent med noen av menneskene og stedene som blir å finne og oppleve i den nye kommunen. Steder du kanskje ikke visste om, eller bare så vidt har hørt om. Det finnes mange gjemte perler som vi skal dele med hverandre.

Frem mot Stavanger 2020 skal folk fra Finnøy, Rennesøy og Stavanger vise frem deres beste steder å gjøre noe ute i naturen – alt fra å padle kajakk og bade til å plukke ramsløk og lyse etter krabbe.

Hvorfor? Fordi noen hemmeligheter er til for å deles.

september

Blir du med og lyser etter krabber?

«For krabber er det beste jeg vet!»

Familien Mæland på Rennesøy – bestående av pappa Anders (40), mamma Ruth Alice (41) og de tre brødrene Ådne (snart 7), Isak (9) og Sondre (12) – er skikkelige båtfolk som trives best ute på havet. Sommerferiene tilbringes helst på dekk og krabbelysing er en årlig aktivitet som både store og små synes veldig godt om.

– Det er veldig kjekt, og i dag var vi jo ganske heldige med været. Det er ikke så lett å planlegge for vær og vind. Krabbelysing blir ofte tatt litt på sparket, når det er stille. Hvis det blåser, blir det vanskelig å komme godt inntil med båten og man får ganske dårlig sikt ned i vannet, sier Anders.

Det er nesten helt vindstille denne tidlige høstdagen – en nydelig kveld i september. Himmelen har akkurat gått fra ulmende rosa til stummende sort og stjerneklar. Barna skulle egentlig ha vært i seng, men er det krabbelysing, så er det krabbelysing. Det kan man jo ikke gjøre med mindre det er mørkt. De har rigget seg til med varmeovn og kanelboller inne i styrehuset på «Maverick», en 34 fots Seaco 1030. Det er godt å få varmen i seg før man skal ut på bølgene blå.

Støvler tres på, redningsvester snøres igjen og lyktene plasseres på hodet. Guttene er ivrige etter å komme seg utpå. Krabben kaller.

– Skal vi ikke dra snart? Pappa? Nå?

Familien Mæland elsker båtlivet og tilbringer helst sommerferiene på den trofaste «Maverick». Men når man skal lyse etter krabbe er det en god gammeldags jolle som gjelder, og det har de heldigvis to av! Guttene er ikke gamle, men har fra ung alder fått god opplæring i båtkjøring, og er nok bedre enn de fleste allerede. Alle foto: Tommy Ellingsen.

Late og gode krabber

Tilhører du det glade Sør- eller Vestlandet, er det god sjanse for at du har vokst opp med denne noe finurlige aktiviteten. Og hvis ikke – da er det jammen på tide å prøve!

Krabbelysing finner helst sted på sensommeren og tidlig høst – sent på kvelden, når mørket har senket seg over den glitrende sjøen og alle krabbene gjemmer seg i vannskorpa. De liker seg godt på berg og langs fjellvegger, men når det snart blir kaldere utover høsten og vinteren, går de dypere og setter seg til rette på havbunnen. Da er det teine som er tingen.

Ryktene sier at krabbene har vært litt stillesittende i år. Litt late, rett og slett – de har liksom ikke krabbet rundt så mye som de vanligvis gjør. Men – ryktene sier også at krabbene er fryktelig gode på smak akkurat nå, så de er vel verdt jakten.

Har du tilgang til båt, er krabbelysing noe alle kan – og bør – prøve. Du trenger:

 • Redningsvest
 • En liten båt/jolle
 • En god hodelykt eller lommelykt til å lyse med
 • Håv eller rive til å fiske krabbene opp med
 • Troen på at dette kommer til å gå veien
 • … og en stor gryte som du kan koke alle krabbene i etterpå!
Alt man ser ute på det mørke havet er fem hoder som lyser opp. God lykt er viktig når man skal lyse etter krabber, og her skal det ikke stå på utstyret. De er godt forberedt. Men biter krabben på?

Gode triks på lur

– Jeg ser en, jeg ser en! Der, der!

Familien har kommet frem til første stopp. Fjellet på utsiden av Prestvågen. Anders slår av motoren og ror jollen stille og rolig inn de siste meterne – sånn at de ikke skremmer bort krabbene.

Krabbelysing er litt som lotto. Det er spennende bare å være med og vite at man har sjansen, og så er det en kjempebonus om man faktisk vinner noe. Eller i dette tilfellet, finner noe. Krabbene spiller dessverre ikke helt på lag denne kvelden. De få som viser seg mellom de forsiktige krusningene i vannet, sitter litt for langt nede til at de lar seg rakes opp til overflaten. Egentlig skulle turen gå videre til «Hodnehålå», hvor Anders har fått gode tips om at det er bra å lyse etter krabber. Men – det begynner å bli ganske sent, og guttene er trøtte – selv om de påstår at det er de langt i fra.

Det er jo litt kjipt å gi seg uten fangst. Men! Nå er det tross alt ikke første gang familien Mæland lyser krabbe, så de har noen triks på lur. De har nemlig satt ut noen teiner i tillegg, som en liten backup. Og man kan trygt si at det å skulle finne frem til fire små røde dobber midt ute på havet, når det er helt mørkt, er minst like vanskelige som å skulle finne late krabber. To av fire blir likevel til slutt funnet og trukket. Den ene er tom. I den andre ligger det en…

Krabbe!

Kvelden er reddet. Det blir med den ene krabben i dag – og det er faktisk helt greit. For alle kan være enige om at det har vært sykt kjekt, likevel!

«Sånn koga eg»

Anders har noen gode koketips også, som han gledelig deler med seg:

 • Kok krabbene ute – ellers lukter hele kjøkkenet krabbe
 • Bruk sjøvann når du skal koke krabber
 • Kok opp vannet til det fosskoker
 • Legg krabbene i vannet og la dem trekke i 20–30 minutter – litt avhengig av hvor full gryta er
 • Ta ut krabbene og legg dem på ryggen mens de kjøles ned
 • Riv av klørne og knus dem gjerne litt med en stein før servering, så slipper du så mye søl ved bordet
 • Finn frem god loff, smør, majones og sitron
 • … og nyt!